Menu
Tekst vergroten

Welzijn

Grijs, Groen & Gelukkig

Ruitersbos zet in op meer groen & groenbeleving voor (wijk)bewoners

Contact met de natuur is goed voor een gezonder en gelukkiger oude dag. Dat blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies. Niet zo vreemd dus dat wij er alles aan doet om meer groen en groenbeleving te realiseren voor zowel bewoners als wijkbewoners.

In het najaar 2016 zijn we geselecteerd om als een van de vier koplopers uit Brabant/Limburg mee te doen aan het landelijke project Grijs, Groen & Gelukkig. Een initiatief van IVN (natuureducatie en duurzaamheid) met financiering van de postcodeloterij.

Impressie project Grijs, Groen & Gelukkig

Op onze facebook pagina vindt u een kort filmpje (circa 1 minuut) waarin we kort vertellen wat dit prachtige project voor ons inhoudt. Gelukkige bewoners, daar doen we het voor. Geluk zit vaak in kleine dingen. Je moet ze alleen zien en horen en er vervolgens iets mee doen. Daar gaan we voor.

Natuurtalenten gezocht

Wordt u ook zo blij van de natuur? En wilt u Ruitersbos wellicht tijdelijk of langer helpen bij het realiseren van meer groenbeleving? We komen graag in contact met u!

Groene vingers, twee rechterhanden of gewoon groenliefhebber
Ruitersbos en IVN hebben samen met bewoners een plan bedacht om meer groen en groenbeleving te realiseren. Een plan waarbij we binnen met meer groen de toegang van het verpleegzorg naar de aanleunflats aantrekkelijker maken. Ook hebben we ideeën om de tuinen, nu voornamelijk gras en terras, anders te gaan inrichten. Denkt u hierbij aan het plaatsen van kweekbakken en nestkasten. Ruitersbos zoekt hiervoor natuurtalenten die willen helpen. U kunt tijdelijk of langer helpen, wat u prettig vindt en wat bij u past. Tijdelijke ondersteuning is bijvoorbeeld gewenst bij het timmeren van kweekbakken, het inzamelen van (tweedehands) tuingereedschap of het aanleggen van beplanting. Wilt u zich langer verbinden dan kunt u denken aan het onderhouden van de tuin en materiaal of bijvoorbeeld ondersteuning bieden en/of organiseren van groenactiviteiten.

Grijs, Groen & Gelukkig
Het plan maakt onderdeel uit van het project Grijs, Groen & Gelukkig. In 2016 is Ruitersbos uitgekozen om mee te doen aan dit landelijke project, een initiatief van IVN, instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, dat zorgcentra helpt bij het vergroeningstraject. Wij willen niet alleen bewoners maar ook anderen in de gelegenheid stellen om te genieten van het mooie groen dat Ruitersbos te bieden heeft.

Interesse?
Wilt u meer weten? Neemt u dan contact met ons op.  Nicolette van der Horn, projectleider Grijs, Groen & Gelukkig bij Ruitersbos staat u graag te woord!  U kunt haar mailen: n.vanderhorn@ruitersbos.nl of u kunt bellen naar het algemene nummer 076 565 71 50. Ook kunt u terceht bij onze coördiantor vrijwilligers Anja van Til. Zie deze pagina voor meer informatie.

 

NL doet in teken van Grijs, Groen & Gelukkig bij Ruitersbos

Ruitersbos doet mee aan de landelijke vrijwilligersactie NL doet van het Oranjefonds op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart. Tot grote vreugde zijn de drie klussen van Ruitersbos al vol! Lees hier het nieuwsbericht

Na NL doet zullen we het eindresultaat van het dierenhotel met u delen!

 

Gelukkige bewoners, een impressie van wensen en ideeën

Deelname aan Grijs, Groen & Gelukkig houdt in dat we extra begeleiding en mogelijkheden krijgen om meer groen en groenbeleving te verwezenlijken. Waarbij het gaat om de wensen van bewoners en wijkbewoners. Wij vroegen ze naar hun ideeën en wensen. Een kleine greep uit wat er genoemd is:
- zitbankjes in de tuin lager maken, zodat je makkelijker kunt opstaan
- een moestuintje
- vogelhuisjes
- kippenren
- kruidentuin
- vijver
- groene activiteiten, zoals: in de winter vetbollen voor vogels maken.

 

Training natuurbeleving

Als deelnemer aan Grijs Groen en Gelukkig hebben we in december 2016 een training Natuurbeleving van IVN kunnen volgen. Die vond plaats in het Boshuis in het prachtige Mastbos in Breda.

Opbouw training:

  • Kennis maken met de positieve effecten van de natuur op mensen in het algemeen  en bewoners van Ruitersbos in het bijzonder.  Het is voor veel  van onze bewoners geen vanzelfsprekendheid meer om ‘buiten’ te komen. Terwijl dit zo waardevol is voor de gezondheid van onze bewoners
  • Wandeling door het bos met tips en voorwerpen waarmee u een wandeling in het bos met een van onze bewoners veel leuker, levendiger en interessanter kunt maken.Deze manier van ‘natuur beleven’ is voor elke bewoner geschikt. Ook voor hen met dementie, of afhankelijk zijn van een rolstoel of rollator.
  • Ein janauri 2017 hebben we een terugkomdag. Dan zullen we de ervaringen met het toepassen van deze methode met elkaar uitwisselen.

Een groep van dertien mantelzorgers, vrijwilligers en verzorgenden heeft in december meegedaan aan deze mooie training. Onder hen ook een aantal van onze vrijwilligers van de wandelclub. Zij zullen deze methode gaan gebruiken. Het is zelfs toepasbaar tijdens een kleine wandeling door de prachtige ‘achtertuin’ van Ruitersbos. 

Groene visite met de natuurkoffer

Kent u dat heerlijke gevoel na een dagje in de natuur? Uw hoofd is weer fris en u bent lekker tot rust gekomen. Voor bewoners van Ruitersbos is dat gevoel niet altijd meer vanzelfsprekend. Een lange wandeling en actief buiten zijn is vaak niet meer mogelijk. Daarom brengen we met de natuurkoffer van IVN (instituut natuureducatie en duurzaamheid) de natuur van buiten naar binnen. Vrijwilligers komen met de koffer op groene visite en prikkelen de zintuigen van ouderen door te ruiken aan bloemen, te voelen aan wol, te kijken naar prachtige natuurfoto’s, een echte slak op je hand voelen kruipen…bewoners worden vervolgens uitgenodigd herinneringen te delen.

Zie onze agenda en het informatiebulletin voor de actuele data waarop de natuurkoffer wordt ingezet.

 

Nieuws: Ruitersbos & IVN gaan voor samenwerking

Ruitersbos is door IVN (instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) uitgekozen om, als één van de vier koplopers in Brabant en Limburg, mee te doen aan het landelijke project Grijs, Groen & Gelukkig. Op donderdag 15 september is de samenwerking feestelijk gevierd.

Natuur als vast onderdeel
Grijs, Groen & Gelukkig, een initiatief van IVN, vergroot het welzijn van ouderen in en rond zorgcentra met natuur. De droom van IVN is de natuur als vast onderdeel binnen de zorg voor onze ouderen. Ruitersbos koestert diezelfde wens. Bestuurder Rita van Odenhoven vertelt: ‘We maken een  ontwikkeling door naar kleinschalig en belevingsgericht wonen. Het binnenhalen van de buitenwereld speelt hierin een belangrijke rol. Het beleven van groen en van natuur, zowel binnen als buiten, kan het welzijn van de bewoners van Ruitersbos bevorderen. En wat ons betreft draait het daarom: kwaliteit van leven en genieten.’

Feestelijke aftrap
Op donderdag 15 september vond de feestelijke aftrap van Grijs, Groen & Gelukkig plaats in het bijzijn van Paul de Beer, wethouder Financiën, Duurzaamheid en Sport. ‘Wat ons betreft is het geen feestje tussen twee partijen maar wordt het een feestje van ons allemaal’, vervolgde Van Odenhoven. ‘Met hulp van betrokken zorgverleners, vrijwilligers en omwonenden willen we ouderen laten genieten van natuurbeleving, beweging en de buitenlucht. Maar net zo belangrijk, we willen ook anderen dan bewoners van Ruitersbos  in de gelegenheid stellen om te genieten van het mooie groen dat Ruitersbos te bieden heeft!’

Van moestuin tot wandeling
De ideeën die Ruitersbos heeft zijn legio. Van Odenhoven: ‘Zo denken we aan het aanleggen van moes- of schooltuintjes, nestkasten, insectenhotels, wandelactiviteiten, natuurgerichte activiteiten zoals de natuurkoffer, allerlei creatieve en zintuigelijke activiteiten en het vergroenen van de binnenomgeving. We gaan in goed gesprek met bewoners hier invulling aan geven.’ De ondertekening is de eerste formele stap. Daarna kan het project wat betreft beide organisaties zo snel mogelijk van start gaan. Voor de ondertekening zijn diverse organisaties uit de wijk en omgeving uitgenodigd die in de toekomst mogelijk een rol kunnen gaan spelen.

Natuurkoffer
IVN nam voor (wijk)bewoners van Ruitersbos de thematische natuurkoffer mee. De koffer was gevuld met foto’s en natuurlijk materiaal. ‘Met het ruiken, zien, proeven, horen en voelen van natuur komen herinneringen naar boven waarover gesproken wordt. Zo wordt de natuur ingezet als krachtig middel om herinneringen op te halen, gesprekken te stimuleren en het sociaal isolement te doorbreken’ vertelt Piet Duizer, regionaal directeur IVN.

Over Ruitersbos
Zorgorganisatie Ruitersbos is gelegen in een groene omgeving. Het zorghuis en de huurappartementen hebben een afgesloten tuin, een open tuin en een voortuin. Het Mastbos ligt op loopafstand. Naast de rol van koploper aan het project Grijs, Groen & Gelukkig is Ruitersbos al actief bezig met bij te dragen aan een schoner milieu. Zo zijn ze aangesloten bij het Green Deal programma van de gemeente Breda. Dit betekent dat de organisatie in 2018 het milieucertificaat wil behalen. 

Over IVN
IVN is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau bij de natuur betrekt. IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen ze met grote (vergroenings)projecten, campagnes en natuuractiviteiten. Zelf leren en doen staan altijd centraal. De campagne Grijs, Groen & Gelukkig is tot stand gekomen dankzij de financiële ondersteuning van de deelnemers aan de Nationale Postcodeloterij.

Samenwerkingspartners
Brancheorganisatie ActiZ, NED7, Waardigheid en Trots en Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken zijn de samenwerkingspartners van Grijs, Groen & Gelukkig.

Wilt u een bijdrage leveren aan Grijs, Groen & Gelukkig? Aanmelden als vrijwilliger of als organisatie uit de buurt? Neemt u contact op met met Anja van Til, coördinator vrijwilliger (a.vantil@ruitersbos.nl). Of lees verder bij 'vrijwilliger worden'.

Meer weten?
Kijk op www.ivn.nl