Menu
Tekst vergroten

Nieuws

De Gouden Draad

Lang lang geleden was er in Breda een gouddraad-borduuratelier. Hier werden door vele vrouwenhanden de uniformen van de Koninklijke Militaire Academie en aanverwanten met gouddraad opgesierd. In woon-zorg-centrum Ruitersbos woonden tot voor kort nog twee goudborduursters. Tot hun eigen verbazing kwamen ze elkaar daar sinds lange tijd weer tegen. Elke ochtend dronken ze samen koffie aan een vaste tafel en haalden herinneringen op.

Geïnspireerd op hun verhalen en een breed gedeelde liefde in Ruitersbos voor de naaldkunst leek het vruchtbaar om een borduurproject te starten. Op veel kamers hangen prachtige zelfgemaakt borduurwerken. Via het BKKC kwamen we in contact met Desiree Hammen, een kunstenares die affiniteit heeft met de oudere mens en veel handwerktechnieken in haar kunst beoefent. Op basis van gesprekken met de goudborduurster kwam er een projectvoorstel. Centraal hierin is: ‘Kijk eens wat je nog wel kan en is dat niet mooi’. Net als in het japanse Wabi-Sabi wordt de schoonheid/ perfectheid van het imperfecte getoond.

Desiree en haar assistent Lya Perfors werken samen met de bewoners een aantal maanden aan een Levenskleed. In dit Levenskleed komen de verhalen en de handschriften van de verschillende individuen bij elkaar. Het kleed zal een vaste plek in de stilteruimte krijgen waar mensen op verhaal kunnen komen.

Cursisten Fotografie van de Nieuwe Veste leggen het proces vast en gebruiken het als inspiratie voor hun eigen werk. Via dit blog kunt u ons volgen.

https://degoudendraad.wordpress.com/

Dit project kan gesteund worden dankzij de steun van;
Fonds Sluyterman van Loo Ouderenprojecten
HSHB
VSB Fonds
Stof en Wol
Van Dongen met de Kroon
Gemeente Breda

sitetopfSluyterman-van-Loo-Ouderenprojectenlogo-mac-jpg-web-vsbfonds-pay-off-weblogo-website-boven-stof-en-wol

gemeente-breda-logo.pngvan_dongen_met_de_kroon

Terug naar het overzicht