Menu
Tekst vergroten

Nieuws

Helpen zit in mijn genen

‘Helpen zit in mijn genen’
Interview met Joke Matthijsen, vrijwilliger bij Ruitersbos

Joke Matthijsen (74 jaar) weet niet anders dan dat vrijwilligerswerk onderdeel is van haar leven. Inmiddels zet ze zich al zeven jaar, wekelijks, in voor Ruitersbos. De lijst van vóór Ruitersbos is indrukwekkend. Zo deed ze vroeger veel voor de school van haar kinderen, deed ze vrijwilligerswerk voor de bibliotheek en de kerk en een andere zorgorganisatie.

Het was meteen bingo
Joke melde zich zeven jaar geleden bij Ruitersbos met de vraag of ze iets kon betekenen. Snel daarna ging Joke ondersteunen bij de vrijdagmiddag Bingo. Inmiddels zijn de rollen omgedraaid. Joke draait de Bingo al jaren zelf en sinds kort krijgt zij ondersteuning van een andere vrijwilliger. ‘Steeds meer ouderen hebben hulp nodig bij de bingo. Dus wat extra ondersteuning is heel fijn’, vertelt Joke. Zelf zoekt Joke ook naar mogelijkheden zodat iedereen mee kan blijven doen. Zoals de speciale grote bingo-bladen die er zijn voor mensen die slecht zien.

Sociaal contact
‘De bingo is een vorm om mensen samen te brengen. Om lekker bezig te zijn’, gaat Joke verder. Dat is mijn drijfveer om dit te doen. Ik zie de mensen zichtbaar genieten. Naast de wekelijkse vrijdagmiddag bingo is Joke ook inzetbaar voor de Natuurkoffer. De natuurkoffer maakt onderdeel uit van het project Grijs, Groen & Gelukkig. In de koffer zitten allerlei spullen van vroeger en nu. Door bewoners de spullen te laten zien – voelen en ruiken gaan ze vaak terug in de tijd en komen er verhalen los. Zoals met de natuurplaatjes. ‘De natuurplaatjes roepen herinneringen op bij de bewoners en dat leidt weer tot leuke en soms ook emotionele gesprekjes. Dat was een eyeopener voor mij. Misschien kunnen we wel meer met beeld gaan doen bij de Bingo’, denkt Joke hardop.

Grenzen stellen
‘Helpen zit in mijn genen. Ik doe het vrijwilligerswerk met veel plezier en ik vind het fijn dat ik iets voor anderen kan betekenen. Maar ik heb wel geleerd daarin mijn grenzen te stellen. De vraag naar vrijwilligers is groot. Niet alleen bij zorgorganisaties maar op veel plekken. Nee kunnen zeggen is soms nodig. Wat ik lastig vind is dat bewoners, die niet zelfstandig vanuit hun appartement naar activiteiten kunnen komen, soms niet kunnen deelnemen. Simpelweg omdat er niemand tijd kan vrijmaken om ze te brengen. En dat terwijl ik weet dat veel bewoners zich erop verheugen. Maar ik ga door of er nu 30 of 10 personen zitten, zolang de bewoners het leuk vinden is het waard om het te blijven doen!’.

Ruitersbos is altijd op zoek naar vrijwilligers die bewoners willen begeleiden naar, van en bij activiteiten. U bepaalt welke tijdstippen en welke frequentie bij u past. Alle hulp is meer dan welkom! 

Bekijk hier onze vacatures.

 

Terug naar het overzicht