Menu
Tekst vergroten

Nieuws

Niet van gisteren, memory spel voor rijpe geesten

Woensdag 8 februari werd op diverse plekken in Ruitersbos het associatieve spel 'Niet van gisteren, memory spel voor rijpe geesten' gespeeld. Dit spel is gemaakt door fotograaf en beeldend kunstenaar Theo Bos. Het spel is gebaseerd op herkenbare voorwerpen uit de afgelopen eeuw, in bezit van de bewoners van een verzorgingstehuis.

Theo vertelt, 'Ik ben op visite gegaan bij de bewoners van een verzorgingshuis en vroeg of ik herkenbare voorwerpen mocht lenen om te fotograferen. Met deze foto's maakte ik mijn eigen memoryspel. Niet helemaal zoals we dat kennen, met steeds twee identieke plaatjes maar wel met plaatjes die duidelijk bij elkaar horen. ‘Niet van Gisteren’ is een kunstzinnige variant op het memoryspel maar het is ook meer dan dat: in dit memoryspel train je niet alleen je geheugen maar doe je ook nog eens een beroep op je visuele associatievermogen.'

Zo'n 60 bewoners van Ruitersbos maakten kennis met dit spel. Theo bezocht diverse huiskamers waar het spel gespeeld werd. De middag werd afgesloten in De Gasterie waar ook wijkbewoners konden aanschuiven om het spel mee te spelen. De reacties op het spel waren bijzonder leuk. De plaatjes maakten verhalen over vroeger los 'Wij hadden vroeger thuis ook Droste Cacao' en 'Wat een leuk spel is dit'.

'Op een laagdrempelige en leuke manier wordt het geheugen getraind en geprikkeld. Het spel geeft ook ingangen om een gesprek te voeren over dingen van vroeger. Kortom reden genoeg om tien spellen aan te schaffen', aldus José Krijnen geestelijk verzorger bij Ruitersbos. Deze spellen liggen op de verschillende huiskamers en in De Gasterie. Ook familie en bezoek kunnen het spel pakken en het samen spelen met hun naaste en mogelijk andere bewoners. 

Geïnteresseerden kunnen het spel bestellen via de website van Theo Bos: http://www.theobos.nl/memory/ .

Het spel heeft herkenbare voorwerpen op de plaatjes. Het is een associatief memoryspel. Dus bij het bijhorende plaatje is iets geks gebeurd met het herkenbare voorwerp. Dit daagt uit om goed te kijken…zoek de verschillen….en tegelijkertijd biedt het aanknopingspunten voor stukjes levensverhaal.

 

Terug naar het overzicht