Menu
Tekst vergroten

Nieuws

‘Kleine dingen maken het verschil in de zorg’

Ik, Rebecca Hagedorn, volg de opleiding verzorgende-IG. Onderdeel van mijn opleiding is het organiseren van een activiteit. Ik  ben werkzaam op de afdeling Tulpenhof bij Ruitersbos in Breda. De Tulpenhof is een kleinschalige gesloten pg afdeling waar 16 bewoners met dementie wonen.

Het idee voor een activiteit bood zich spontaan aan tijdens een zorgmoment. In gesprek met mevrouw Augenbroe gaf zij aan ’Ik heb het hier goed, alleen zou ik gewoon weer eens naar de stad en de winkels willen gaan. Net zoals vroeger’. En toen was het makkelijk voor mij, dit ga ik regelen voor mevrouw Augenbroe.

Zo gezegd zo gedaan
Ik ben het gaan regelen en we zijn op uitstapje gegaan naar winkelcentrum de Burcht in Breda. Naast mevrouw Augenbroe ging ook mevrouw Buijs mee, een andere bewoner, de zus van mevrouw Buijs en Kelsey mijn werkbegeleider. De heenweg met z’n allen in mijn auto was al een uitje op zich. We zijn via de Baronielaan gereden waar mevrouw Buijs vroeger gewoond heeft. En zo door naar het Ginneken en de IJpelaar. Mevrouw Buijs herkende de omgeving vanuit haar werk als wijkzuster, ze zei ‘Jee wat is er toch veel veranderd je zou het haast niet terug kennen.'

Winkelen verleer je niet
Eenmaal bij winkelcentrum  de Burcht aangekomen zijn we gaan winkelen. We zijn begonnen bij de dierenwinkel en hebben konijntjes bekeken. Daarna zijn we een modezaak binnengelopen. De dames vonden dat er veel mooie kleding hing, ‘Maar wel meer voor mijn dochter als voor mij’, zei mevrouw Augenbroe. De dames genoten zichtbaar. Vervolgens zijn we naar een bloemen en plantenzaak gegaan. We wilden graag een plantje kopen voor in de gezamenlijke huiskamer. Dat bleek lastiger dan gedacht want beiden dames hadden een totaal andere smaak. Dus hebben we besloten om gewoon twee plantjes mee te nemen.  De leuke ochtend sloten we, hoe kan het ook anders, af met koffie en gebak. Toen moesten we weer richting auto om op tijd te zijn voor de middagmaaltijd. De tijd was voorbij gevlogen.

Mijn drijfveer
Bij terugkomst straalden beiden dames. Ze hadden het heel goed naar hun zin gehad. ‘Dat je op je 97ste nog zo'n mooie dag mag beleven’, zei mevrouw Augenbroe zichtbaar emotioneel. Dit is voor mij de reden waarom ik juist deze activiteit wilde doen. Dat je met zo iets kleins en gewoons iemand zo gelukkig kan maken. Voor deze dankbare momenten ben ik de zorg in gegaan!

Terug naar het overzicht