Menu
Tekst vergroten

Nieuws

‘Mijn kijk op de wereld is veranderd’

Interview met Bart Kerkhofs, vrijwilliger bij Ruitersbos

De moeder van Bart Kerkhofs woont sinds 2015 in een van de aanleunwoningen direct grenzend aan Ruitersbos. ‘Ze heeft het daar goed naar haar zin’, vertelt Bart (60 jaar). ‘De bewoners van de serviceflats vormen een hechte club. Sommige kennen elkaar van vroeger en komen elkaar na jaren weer tegen in deze fase van hun leven’. De groep doet veel dingen samen en ze maken daarbij gebruik van de faciliteiten van Ruitersbos. Vaste prik is de wekelijkse frietavond op dinsdag in Ruitersbos. 

Ik wilde me nuttig maken
Bart gaat vaak naar zijn moeder. ‘Dat is ook goed te realiseren want ik woon dichtbij. Op dinsdagen ging ik soms mee naar de frietavond en zo kwam ik aanraking met het woonzorgcentrum van Ruiterbos. Ik vond het speciaal om te zien dat de frietavond voornamelijk drijft op de inzet van vrijwilligers. Dat heeft me aan het denken gezet. Ik had de zorg voor mijn moeder. Was vaak in de buurt en wilde me graag nuttig maken. Met die insteek heb ik contact gelegd met Ruitersbos’.

Dingen doen die ik leuk vind
Inmiddels, een half jaar verder, zet Bart zich op verschillende manieren in als vrijwilliger voor Ruitersbos. Hij doet de dingen die bij hem passen en waar hij energie van krijgt. Zo is Bart een van de vaste chauffeurs van de Ruitersbos bus. Zo’n drie keer per week haalt hij mensen thuis op en rijdt hij ze naar de dagbesteding van Ruitersbos. En als ze bij de Gasterie, het restaurant van Ruitersbos,  handjes te kort komen springt Bart soms bij. Het liefst helpt Bart dan bij de frietavond. ‘Daar komt altijd een kleine man die halve porties besteld. Als ik de friet breng zegt hij altijd met twinkelende ogen “Klein frietje voor een kleine man”, daar geniet ik van!’. Op dinsdagmiddag gaat Bart samen met wie wil erop uit met de duo-fiets. ‘Ik fiets en de oudere zit naast me en kan zachtjes meetrappen of zijn voeten stil op het bankje houden. Laatst ging ik fietsen met een man van 98 jaar. Onderweg maakte ik foto’s. Meneer vroeg of het in De Stem (Bredase krant) kwam. Ik heb me voorgenomen om, als meneer 100 wordt de stadsfotograaf uit te nodigen. Dan maken we samen een rondje op de duo-fiets en komt het in de krant’.

[links meneer de Bruijn bewoner Ruitersbos en rechts vrijwilliger Bart Kerkhofs]

Ik voel me een rijker mens
Het valt op dat Bart bij binnenkomst vanuit alle kanten, door bewoners, medewerkers en vrijwilligers lachend begroet wordt. Bij navraag geeft Bart aan zich erg welkom te voelen. ‘Ik heb in een korte tijd veel mensen leren kennen. Ik heb bewondering voor de werklust en draagkracht van de mensen die hier rondlopen. Het menselijke contact en het gevoel dat wat je doet ertoe doet, dat maakt me een rijker mens.’ Bart doet overigens ook nog vrijwilligerswerk voor Mezz (klein poppodium in Breda). ‘Muziek is een grote hobby. Dus ook dat werk verrijkt mijn leven. Ik ben blij met mijn besluit om dit jaar een sabbatical te nemen. Ik besef dat het een luxe is om een dergelijke keuze te hebben. Over een tijdje ga ik weer verder met mijn eigen bedrijf.  Maar ik kan me niet voorstellen dat dan naast mijn werk vrijwilligerswerk geen blijvende plek in mijn leven zal blijven houden. Mijn kijk op de wereld is door de ervaringen van afgelopen maanden blijvend veranderd!’.

Ook vrijwilliger worden bij Ruitersbos? Of het nu tijdelijk, voor lange duur, eenmalig of regelmatig is. U bent zeer welkom! 

Hier vindt u meer informatie over vrijwilliger worden bij Ruitersbos. U vindt daar ook de openstaande vrijwilligers vacatures.

Terug naar het overzicht